Ett år i trädgården

v39 Ingen vanlig höststädning

Uppgrävda pallkragar

28 september

Att höststäda trädgården hör till. I år blev det dock lite annorlunda eftersom jag helt plötsligt måste flytta. Nästan alla pallkragar är nu borttagna, bara jorden är kvar.

v38 Ur led är tiden

Mossflox sptember

18 september

Mossfloxen blommar igen! Ur led är verkligen tiden. Har aldrig varit med om att denna tidiga vårväxt blommar i september. 

v37 Miraklet blommar

Dahlia blommar

14 september

Tack vare det fina vädret under september så blommar nu Ginas dahlia. Vilken överlevare! Hoppas frosten dröjer så jag får njuta av den ännu en tid.

v36 Fallfruktens tid

Fallfrukt

5 september

Sedan en tid handlar en del av trädgårdsarbetet om att plocka fallfrukt. Fyra äppelträd ger mycket fallfrukt och förutom att äpplena lockar getingar så lockar det också grävlingar, dov och i värsta fall vildsvin. Getingar och grävlingar är väl mest problem när det gäller hundarna, dov och vildsvin är dock inte bra för trädgården på något sätt. Frukten körs upp på skogen så den är till gagn för det vilda i alla fall.

v35 Ginas dahlia

Dahlia

28 augusti

Det här är en knopp från en dahlia som går under namnet "Ginas dahlia". När mina fyra övervintrade dahlior togs fram i våras planterades de i stora krukor. Gina är en hund. Hon lyckades gräva upp denna rot och tuggade också lite på den. Dahlian planterades igen och tycktes inte ha tagit skada, det kom upp små späda skott. Av någon anledning placerades denna kruka inte på den varma verandan utan på växtbordet vid ladan. Det blev frost (så klart) och skotten frös ner. Nu verkade den vara död och efter ett par veckor slängdes dahlian på komposten. Efter ytterligare ett par veckor upptäckte jag att den inte alls var död! Dahlian räddades från komposten och planterades för tredje gången. Nu är det som sagt knoppar, men frågan är om den hinner blomma. Lever gör den i alla fall, dahlian som vägrade dö!

v34 Äntligen en solig ros

Solros

23 augusti

Sommarens varma och soliga väder borde ha gynnat solrosorna, men de har varit ovanligt tröga. Antagligen har de fått för lite vatten. Nu har i alla fall en av dem börjat blomma, och det tackar vi för. En blomma att bli glad över.

v33 Ett väldigt surr

Humla och geting

15 augusti

Inte bara humlorna gillar den ryska martornen utan också getingarna. Likadant är det med den blå bolltisteln. Det är ett himla surr och burr. Är det tistlar de gillar eller är det den blå färgen?

v32 Tisteln blommar

Mariatistel blomma

10 augusti

Mariatisteln blommar! Alla plantor, stora som små. Lite förvirrande eftersom de ska vara tvååriga. Dock säger min faster att de är ettåriga. Nåja, de är fantastiskt fina och humlorna gillar dem.

v31 Fördel sommarhetta

Mariatistel

30 juli

Sommarhettan är brutal och det har inte regnat på över en månad. Fördelen är ändå att två av mina mariatistlar som jag sådde som frön i våras nu har bestämt sig för att blomma, ett år för tidigt! Ska bli spännande att se fortsättningen på denna underbara knopp.

v30 Blått är flott

Silvermartorn

21 juli

Köpte nog fel sort för det jag trodde var silvermartorn är visst rysk martorn. Men det gör inget, visst är den fantastisk!

v29 Stockrosdrömmar

Stockros

17 juli

Mina stockrosdrömmar har verkligen gått i uppfyllelse. På baksidan av verandan blommar denna underbara rosa uppenbarelse och på framsidan har jag en gigantisk lila stockros som vid mätning uppnådde 2,80 meter!

v28 Luktärtorna lever!

Luktärtor

Lördag 12 juli

De är inte stora, men de lever och de blommar! Luktärtorna fick ingen bra start när de blev utplanterade, de mer eller mindre blåste bort. Men det fanns krafter under jord och efter ett tag kom det upp nya små skott och nu blommar de! Nya mirakel i trädgården varje dag.

v27 Komposten blommar

Komposten blommar

3 juli

Det kanske inte är meningen att komposten ska blomma men när jag började lägga gräsklippet på en annan plats hände det grejer! Nu blommar fem olika sorters vallmo, gurkört, blåklint, potatis och spenat. 

v26 Fjärilar på gång

Nässelfjäril

27 juni

Nässelfjärilens larver har blivit riktigt stora. Nu ser man vilka taggar de har! Och vilka häftiga fötter! Det är bra med små nässelstånd i några hörn av trädgården så att dessa fina fjärilar har något att äta av.

v25 Väntans tider

Stockros knopp

20 juni

Inget är som väntans tider. Stockrosorna växer så det knakar och bara det kommer lite värme så väntar magnefik blomning, hela sommaren lång.

v24 Underbara fingerborgsblommor

Fingerborgsblomma

15 juni

Nu kommer fingerborgsblommorna på bred front. Vilka fantastiska blommor och vilken fantastisk växtkraft! Inte bara jag utan också humlorna är lyriska!

v23 Veckans höjdpunkt

Klängros

5 juni

Veckans höjdpunkt är definitivt att min klängros äntligen bestämt sig för att blomma! Första två åren efter inköp hände ingenting. Den varken växte eller blommade. De nästkommande åren växte den, metervis, men inga blommor. I år hade jag gett upp, men helt plötsligt var det knoppar, massor med knoppar! Förväntan.

v22 Ett lila berg

Tjärblomster

1 juni

Så här i början av juni är mitt berg alldeles lila av tjärblomster. Denna torra och karga miljö är alldeles utmärkt för denna underbara försommarblomma.

v21 Det börjar blomma

Bergklint

24 maj

Allting börjar blomma tack vare värmen. Bergklint, akleja, allium, prästkragar, stjärnflocka. Det är roligt med makroobjektiv, inte visste jag att myrorna gillar bergklint. Man ser mer när man går nära.

v20 Små, mycket små...

Förgätmigej

18 maj

Berget på baksidan blommar! Ett hav av små, mycket små förgätmigej. Ett hav av små, mycket blå underbara blommor. Det är inte alltid storleken som räknas.